Sustainability Art in Kunst centrum Haarlem

Square

Vanaf zaterdag 18 januari t/m 14 maart 2020 is in Kunstcentrum Haarlem de tentoonstelling Sustainability Art #4 te zien. 16 Kunstenaars laten hun visie op de planeet aarde en de gevolgen van klimaatverandering zien. De kunstenaars maken met uiteenlopende werken de complexe materie zichtbaar van bijvoorbeeld de opwarming van de aarde, de vervuiling van de oceanen en de algehele verspilling. In veel werk is gebruik gemaakt van afbreekbare en recyclebare materialen.

Maja Vucetic

De werken zijn zeer divers. De Amsterdamse kunstenaar en arts Maja Vucetic toont twee varianten van de aloude apotheker-gaper waarbij zij de verspilling van medicijnen en het gebrek aan medicijnen in de niet-westerse wereld aan de kaak stelt. ‘’Het gebruik van medicijnen is vaak niet duurzaam, ongebruikte medicijnen worden regelmatig teruggebracht bij de apotheek maar mogen niet hergebruikt worden’’. Voor haar Naar lucht happende gaper gebruikte Vucetic honderden medicijnen die zij heeft verzameld bij de huisartsenpost in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.

De Russische kunstenaar Vladimir Opara geeft commentaar op de opwarming van de aarde met een indringende serie bewerkte foto’s van verbrande zonnebloemvelden waarbij ook zijn liefde voor Vincent van Gogh voelbaar is. Jet Naftaniel-Joëls maakt van gebruikte koffie-cupjes sierlijke sieraden. Cees van Rutten maakt nieuw werk van schilderijen die hij in de kringloopwinkel koopt, En Jos Out recyclet oude marmeren grafzerken tot nieuwe beelden waar minimale restanten van de teksten van de oorspronkelijke grafzerken zichtbaar blijven.

Cees Rutten

Deelnemende kunstenaars Sustainability Art #4

Paul Klimecki, Mary Kuiper, Alexx Meidam, Dana LaMonda, Jet Naftaniel-Joëls, Sunny Neeter, Vladimir Opara, Jos Out, Cees van Rutten, Neely Schaap, Astrid Stoffels, Ellen van Toor, Marijke Uittenbroek, Maja Vucetic en Annette van Waaijen.

Vladimir Opara

Sustainability Art #4 is een reizende tentoonstelling. De tentoonstelling is gerealiseerd in samenwerking met de kunstenaarsverenigingen Pulchri Studio en de Vereniging Amstelland Kunst. De curator van Sustainability Art #4 is Saskia Gras. De tentoonstelling was eerder te zien in de Pulchri Studio in Den Haag, het CBK in Amsterdam en de Technische Universiteit in Delft. Sustainability Art #4, met veel nieuw werk, is samengesteld door Marina Raymakers.

Openbare interviews Sustainability Art #4

In het kader van Sustainability Art #4 zijn er op de zaterdagen 8 februari en 29 februari interviews met onder andere de kunstenaars Maja Vucetic (8 feb) en Dana LaMonda (29 feb). De interviews zijn openbaar toegankelijk en starten om 15.00 uur.

Sustainability

Sustainability is een breed begrip, simpel gezegd is het dat je bij de productie van je werk de natuurlijke grondstoffen niet uitput en geen schade toebrengt aan de planeet. In 1987 definieerde de Verenigde Naties Sustainability Development als ‘een ontwikkeling’ waarbij de huidige wereldbevolking in haar behoeftes voorziet zonder de komende generaties de mogelijkheid te ontnemen om in hùn behoeftes te voorzien.